Dani Arhitekture 

 

Dani arhitekture predstavljaju jedan od najvećih događaja u oblasti arhitekture u Bosni i Hercegovini. Koncipirani su kao godišnji, višednevni festival koji uključuje različita predavanja internacionalnih i lokalnih arhitekata, izložbe, diskusije, projekcije filmova i slična dešavanja vezana za za teme arhitekture, dizajna, urbanizma i prostornog planiranja.


Dani arhitekture su do sada održani jedanaest godina za redom sa preko 120 različitih predavača iz 30 zemalja.


Prve Dane arhitekture obilježila su predavanja lokalnih arhitekata koji predstavljaju svoj rad. Velika posjećenost već na samom početku pokazuje važnost ove inicijative u arhitektonskoj zajednici.
Sljedeće godine su gosti bili profesori sa drugih fakulteta i akademija. Arhitekti iz Hrvatske su se predstavili na trećim Danima arhitekture, kroz temu ‘Recentna Hrvatska arhitektura’, a četvrti Dani su ugostili bosanskohercegovačke arhitekte iz inostranstva.

Tema ‘Grad(i)svijest’ predstavljena je na četvrtim Danima kroz predavanja različitih lokalnih i internacionalnih arhitekata. U okviru teme ‘Zajednički prostor’, kroz iskustva internacionalne prakse su prikazani različiti pristupi, metode i koncepti za razvoj grada, nakon čega su uslijedili Dani arhitekture koji kroz temu "Akcije za zajednički prostor" osim razgovora o primjerima organizuju i stvarne akcije u otvorenom javnom prostoru.

Dani arhitekture 2015, sa temom „Savremena arhitektura regije“, okupljaju regionalna imena arhitektonske scene. Izražen je festivalski karakter događaja, sa različitim predavanjima na dva stage-a, izložbama, radionicama, diskusijama i Pecha Kucha prezentacijama. Otvorenje je pratio 3d mapping na zgradi Historijskog muzeja.


Ovakav format se nastavlja razvijati i kroz Dane arhitekture 2016 na kojima se istražuju relacije između arhitekture i investicije kroz temu “Arhitektura ispred investicije”.