IZLOŽBE 2019:

Sarajevo earns Natural Shared Environment - izložba Univerziteta Ferrara, Odsjek za Arhitekturu 

 

Studenti su bili suočeni sa dizajnom Kampusa Univerziteta na prostoru bivše Kasarne Maršal Tito. 
Izbor projekata (od ukupno stotinu koji su razvijeni tokom prve dvije godine) pokušavaju pokazati kroz studentske radove mogući razvoj Krize - mutaciju - koju grad doživljava danas. 
Grad mora imati jasnu viziju o svojoj poziciji u svijetu, šta ga okružuje, koja je njegova srž u je dom urbanom ekosistem, pejzažu i socijalnom kompleksu u dnevnoj mutaciji i regeneraciji. Tako Sarajevo dobija Prirodno Zajedničko Okruženje.

 

pdf 

DIVERSITY 
Izložba Davora Matekovića

Od petka 07.06. 2019., u 19.30h  možete pogledati izložbu arhitekta Davora Matekovića, postavljenu povodom predavanja na danima arhitekture te 25 godina djelovanja njegova arhitektonskog ureda Proarh . Izložba je otvorena do 9.6. 2019. i daje presjek arhitektonskog djelovanja , Proarha prikazujući raznovrsnost  opusa kroz različite tipologije, mjerila i namjene.

Teško je kormilariti arhitektonskom praksom bez čvrstih sidrišta, poznatih točaka za naše kompase. Preostaje samo izbor pojedinca i njegova odgovornost. Kada odgovorimo na sva vitruvijevska pitanja, kada smo sigurni da smo od svojih znanja i vještina pošteno i odgovorno predali najviše što smo u tom trenu mogli, kada nam preostaje još samo suočenje s mjerom vlastita talenta, lakše je osvijestiti zašto je od odluke 'što učiniti' važnija odluka 'što ne učiniti', iako to možemo učiniti. Tada se razgrnu dodirne točke, utjecaji, slike, srodne procedure, isti materijali i oblici, preostane djelo na uvid i procjenu – nama i svijetu. I na uživanje, ako uspijemo ne pokleknuti pred iskušenjima.

- Iz teksta monografije Davor Mateković / Proarh - 25 godina, Nikola Polak

Izložba Bauhaus 100
Arhitektonsko-urbanistički konkurs konceptualne ideje trga sa vidikovcem na Ciglanama (Sarajevo)

Izložba sadrži 20 prijedloga sa konkursa za mlade arhitekte, dizajnere, studente i pripadnike srodnih zanimanje a  čiji će pobjednici biti proglašeni tokom Dana arhitekture 2019. Konkurs se organizuje u partnerstvu sa Goethe-Institut Bosnien und Herzegowina i Asocijacija arhitekata u BiH, povodom obilježavanja 100 godina od osnivanja Bauhaus škole za arhitekturu i primjenjenu umjetnost. Pokrovitelj konkursa je Opština Centar Sarajevo.

Zbog složene strukture sustava i posebnih uslova gradnje, ovaj veliki stambeni blok izgrađen je krajem 80-ih. Budući da su na vrhu kompleksa stanovi i postoji značajna razlika u visini, instaliran je kosi lift, koji je sada u procesu obnove. Lift je ponovo u finkciji od 2019. godine. Natjecateljski zadatak uključuje projektiranje zone lifta i instalacije vidikovca “Belvedere Selman Selmanagić” na zadnjoj stanici kosog lifta.

Projektni zadatak predviđa izgradnju trga sa vidikovcem na području naselja Ciglane u Sarajevu. Osnovni cilj projektnog zadatka jeste aktivacija urbane mikro-lokacije i dopuna postojećeg sistema trgova i pješačkih zona.

bauhaus imaginista
Goethe Institute putujuća izložba
Predstavlja izložbenu strukturu koju je osmislio Luca Frei

bauhaus imaginista je veliki internacionalni projekat koji obilježava stotu godišnjucu Bauhausa. Cilj bauhaus imaginista jeste potaći promišljanje o školi iz globalne perspektive kao i njena zaplitanja u stoljeće velikih geopolitičkih promjena. Tri poglavlja ove velike izložbe su tokom 2018. Godine otputovala otputovala u Hangzhpi, Sao Paulo, Moskvu, Kioto i Delhi. Kuliminacija ovih izložbi će se desiti na izložbi u Kući svjetske kulture (HKW) u 2019.

Kako bi se ovaj projekat približio široj mreži Goethe-Instituta koji nisu ubili u mogućnosti da proprate spomenute izložbe, bauhaus imaginista kuratori su započeli manju izložbu čiji cilj jeste da putuje u internacionalne Goethe institute. Cijeli projekat bauhaus imaginista počinje od prikazivanja 4 ključna Gegenstande koji ibjašnjavaju  širok dijapazon tema koja su vezane za školu. 4 gegenstande  predstavljaju Bauhaus Manifesto, Walter Gropius (1919); ein bauhaus film collage, Marcel Breuer (1926); Carpet a drawing by Paul Klee (1927) i Reflektorisches Lichstpiel, Kurt Schwerdfeger’s (1922) (film)

Luca Frei je bio zadužen za dizajn izložbene strukture koja je jednim dijelom skulptura, a drugim dijelom izložba arhitekture koju posjetitelji mogu da koriste kako bi se upoznali više sa bauhaus imaginista. Pored strukture će se nalaziti računarski terminal na kojem gosti mogu da prođu kroz bauhaus imaginista online žurnale, isprintaju vizualni i tekstualni material te da ga sastave u dokumentima predviđenim za to.

bauhaus imaginista je zajednički projekat Bauhaus Kooperation Berlin Dessau Weimar, Goethe-Instituta I Haus der Kulturen der Welt, koji je osnovalo Ministarstvo vanjskih poslova I Federalna fondacija kulture kao događaj koji obilježava 100 godina Bauhausa.

Josef Albers | Black Mountain College student in costume for Valentine’s Day Ball, 1940

Reflecting Color-Light-Play, 1922 | Reconstructed apparatus 2016

Kurt Schwerdtfeger, University of Ife in Ile-Ife, Nigeria | Architects: Arieh Sharon, Eldar Sharon

Cover catalog bauhaus imaginista

DaNS | Časopis za arhitekturu i urbanizam 

DaNS časopis za arhitekturu i urbanizam je najznačajniji izdavački projekat Društva arhitekata Novog Sada. Od 1982. do danas je izdato 84 broja, sa misijom da se promovišu pitanja i teme iz polja arhitektonske struke, grada i kulture prostora. 

DaNS je danas jedini nekomercijalni arhitektonski časopis u Srbiji, što ga, uz svoju višedecenijsku tradiciju, čini svojevrsnim kulturnim nasleđem arhitektonske struke u zemlji. 

Aktuelni 84. broj donosi temata o rekonstrukciji zgrade Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Arhiva časopisa se može pronaći na stranici http://dans.org.rs/product-category/arhiva-casopisa/