PECHA KUCHA DA2018

Na internacionalni konkurs  Dana arhitekture stiglo je 35 radova iz 11 zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Austrija, Nizozemska, Italija, Šanija, UK). Ovaj podatak govori da su značaj ovog prostora prepoznali student i mladi profesionalci ne samo iz regije, već i daleko dalje.

Učesnici su predložili prostorne intervencije ili razloge za nedostatak istih, pružajući prijedlog novog identiteta i načine korištenja bob i sankaške staze na Trebeviću, uzimajući u obzir bogatu istoriju prostora. Među prijavljenim radovima odabrano je 7 najboljih radova. Autori radova pozvani su da se priduže na Danima arhitekture u maju, te u okviru programa Pecha kuche predstave svoje radove. Nakon prezentacija svih radova, stručni žiri i publika odabrala je najbolji rad pod naslovom:NOVA TOPOGRAFIJA (New Topography) – T. Mačkić, M. Nešić, B. Novaković, Serbia.

 

Odabrani radovi su:

FREESPACE –  Konntra (S. Shaleva, M. Lozanovska, E. Jurišević), Macedonia

NOVA TOPOGRAFIJA (New Topography) – T. Mačkić, M. Nešić, B. Novaković, Serbia

NAGRAĐENI RAD

TREBEVIC SE VRAĆA KUĆI (Trebević is coming home) – A. Grbić and H. Paleka, Croatia

O:TVORENO U PROSTORU SLOBODE (O:pen in the Space of Freedom) – S. Radošević, L. Višnjić, L. Stanojčić, M. Ranitović, Serbia

MEĐUKORAK (Intermediate step) – N. Hodžić, T. Veledar, S. Vila, B&H

CVJETNJAK (Flower garden) – M. Kraljić, Croatia

RES NULLIUS, RES COMMUNIS - R L Peragine, Italy