*Pdf file konkursa mozete skinuti ovdje.

Sarajevo, na mostu ili nad provalijom između zapada i istoka, zanimljivo je mjesto za prepoznavanje sve zatvorenije logike oba svijeta. Mjesto koje još nije do kraja iskontrolirano, u kojem su mogući i drugačiji scenariji. Prostor u kojem možemo zamisliti neke druge budućnosti. Grad koji čeka da iz prave potrebe izraste nova autentična kultura...

Dani arhitekture Sarajevo i ovogodišnji kurator Dinko Peračić pozivaju vas da ponudite svoja rješenja i ideje za jedinstven sarajevski “prostor slobode” - bob i sankašku stazu na Trebeviću.

Staza za bob i sankanje izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984.g. održale u Sarajevu. Planirana je kao dio sportsko-rekreativnog parka na Trebeviću koji će i poslije igara privlačiti posjetitelje na planinu. Kompleks je u potpunosti izgrađen do septembra 1982 godine. Prof. Gorazd Bučar zajedno sa grupom arhitekata projektuje stazu u dužini od 1570m, odnosno od 1900m sa dvije rekreativne izlazne-zaustavne rampe. Staza se sastoji od pravih dionica i 13 krivina u obliku propisanih “figura”, sa prosječnim uzdužnim padom staze od 10,2%, a najvećim od 15%.

Nakon Olimpijskih igara, staza je korištena za takmičenja u sklopu Svjetskog kupa. Naknadnom podjelom staze na tri dijela, koji se mogu neovisno koristiti, objekat je prilagođen i za potrebe svakodnevnog sankanja.

U toku rata 90-tih godina staza se našla na prvoj liniji fronta. Staza je znatno oštećena i ostalo je samo betonsko korito. Rat je ostavio minska polja, razorene objekte i okolnu prirodu, te jedno novo značenje nekada popularne destinacije nadomak grada. Gotovo dvije decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staz - najprije iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mjesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama.

Na ovaj način, cijeli ovaj prostor postepeno se vraćao u svakodnevni život grada. Ovaj povratak svoj vrhunac očekuje 6. aprila ove godine, na dan grada Sarajeva kada je planirano otvorenje trebevićke žičare koja povezuje centar grada sa neposrednom okolinom staze. Bob staza će se ponovo naći u srcu grada!

Da li možemo zamisliti novi život ove infrastrukture? Koji su novi scenariji aktiviranja ovog prostora?

Konkursnim radom treba predložiti zahvat u prostoru koji bob stazi i planini Trebević nudi novi identitet i nove oblike korištenja, uzimajući u obzir njegovu bogatu prošlost...

OBAVEZNI PROJEKTNI PRILOZI

- Naziv projekta i opis (do 1500 karaktera) .TXT
- Minimalno 3 grafička priloga u .JPG formatu 21x21cm 300dpi (fotomontaža, crteži, kolaži, dijagrami, skice...)
- Animirani .GIF 1000x1000px koji uključuje sve grafičke priloge
- Podaci o autorima (ime i prezime / autorski tim, grad/ država, e-mail, kratka biografija do 500 karaktera) .TXT Važna napomena: grafički prilozi ne smiju sadržavati imena
autora.

DATUMI I DOSTAVLJANJE RADOVA
Raspis konkursa: 26.02.2018.
Rok za dostavljanje radova: 15.04.2018. do 23.59h
Rezultati: 25.04.2018.
Projekti se dostavljaju na e-mail:
info@daniarhitekture.ba

PRAVO SUDJELOVANJA
Konkurs je međunarodni, anketni, anonimni i jednostepeni. Pravo prijave imaju studenti i mladi profesionalci do 35 godina starosti. Arhitekti, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi i svi drugi su pozvani na učešće.
PODLOGE I PITANJA
Podloge za konkurs možete preuzeti na linkovima:
http://www.daniarhitekture.ba/DA2018_competition.zip
Pitanja vezana za raspis konkursa možete postaviti na email:
info@daniarhitekture.ba

JEZIK KONKURSA
Učesnici konkursa svoje radove mogu dostaviti na: bosanskom, hrvatskom, srpskom i engleskom jeziku.

ŽIRI
Dinko Peračić (Hrvatska)
Marija Simović (Studio Simović, Srbija)
Kenan Vatrenjak (Filter arhitektura, BiH)
Katarina Bošnjak (Lift - prostorne inicijative, BiH)

NAGRADE
Svi pristigli radovi bit će objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018. Stručni žiri će odabrati 7 najboljih radova, čiji će autori biti pozvani da učestvuju i prezentuju radove na Danima arhitekture 2018. Svim učesnicima će biti obezbijeđen je smještaj Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018. Nakon prezentacija, stručni žiri i publika će odabrati najbolji rad za koji je osigurana novčana nagrada 300 EUR. Odabrani radovi će potencijalno biti prezentirani u javnim medijima i gradskoj upravi.

ORGANIZATOR
Dani arhitekture Sarajevo http://www.daniarhitekture.ba
LIFT - prostorne inicijative http://l-i-f-t.org
MEDIJSKI PARTNERI
AABH http://www.aabh.ba
Designed http://www.designed.rs
Časopis Tristotrojka http://www.facebook.com/tristotrojka
Istraživački centar za prostor http://icprostor.wordpress.com

FOTOGRAFIJE
Ivan Ramadan, Kenan Muslić,
Irhana Šehović