Main stage predavaci

MDH Arkitekter

MDH Arkitekter je mlada arhitektonska praksa bazirana u Oslu. Rade u svim poljima arhitekture, od urbanog planiranja do kompleksnih objekata i namještaja.

 

Bernard Khoury

Bernard Khoury studirao je arhitekturu na Rhode Island School of Design. Radio je master iz oblasti arhitekture na Harvard University. Jedan je od osnivača Arapskog centra za arhitekturu. Bio je gostujući profesor na Ecole Polytechnique Deferale de Lausanne; l’Ecole Speciale d’Architecture u Parizu i na Američkom Univerzitetu u Bejrutu. Bio je jedan od kuratora i arhitekata koji su radili na paviljonu Kraljevine Bahrein na 14. Međunarodnoj arhitektonskoj izložbi na Venecijanskom Bijenaleu 2014. godine. Khoury je svoju nezavisnu arhitektonsku praksu osnovao 1993. Tokom proteklih 15 godina, njegov office je razvio internacionalnu reputaciju te značajan portfolio projekata kako lokalnih tako i internacionalnih.

 

Local Heroes - sažetak predavanja B. Khouryja

Local Heroes are not superheroes.
They are the valiant mercenaries who protect my grounds.
I searched for them here and everywhere; from the cities of the collapsing Arab nations to those where the cathedrals were white.
Those bitter territories are the marvelous and playful grounds on which I construct my optimism, the last enclaves where meaningful convalescences are still possible.

Local Heroes are rooted in very specific political grounds.
They are not the protected citizens of any comfortable nation.
They own the streets that others walk through cautiously.
They do not belong to any familiar place.
Their places escape all consensual definitions of territory.
They do not fit in the undisputed and often simplified histories of their time.
They are the proud romantics who fearlessly resist the cynicism of the wise.

The stories I tell do not frame any protagonist, any situation or any architectural act in any sort of tangible or immutable definitions. I am not interested in such definitions as much as I am not interested in the theoretical postures that produce them.
In my worlds of uncontrolled dissonance, I build alliances. Those are often contradictory ones. My heroes are not all cut from the same cloth.
As my stories unfold, I remain in the hope that I will not be afflicted with the censure of unscrupulous fraudulence.

 

OFIS arhitekti

Sa sjedištem u Ljubljani, osnovali su ih Rok Oman i Spela Videcnik 1998. godine.

Rok Oman je rođen 1970. godine. Studirao je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, te je isti završio 1998. Također je dio studija proveo u The Architectural Association u Londonu koji je uspješno završio 2000. godine. Trenutno predaje na Harvardu.

Spela Videcnik je rođena 1971. godine. Studirala je arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, te isti završila 1997. godine. Također je dio studija provela u The Architectural Association u Londonu koji je uspješno završila 2000. godine. Trenutno predaje na Harvardu.

 

 

Dinko Peračić

Dinko Peračić je rođen u Splitu 1977. godine gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Magistrirao je na Institutu za naprednu arhitekturu Katalonije (IAAC) u Barceloni sa temom “Hypereurope – An emergent territory” te diplomirao arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osnivač je Platforme 9,81 – udruge za arhitektonska istraživanja i partner u arhitektonskom uredu ARP. Svojim radom aktivno sudjeluje u Udruženju hrvatskih arhitekata, Društvu arhitekata Splita, Platformi Doma mladih i KLFM – radiju u zajednici. Bavi se projektima vezanim za kulturu, turizam i urbano planiranje. Osvojio je više nagrada na arhitektonskim natječajima u Hrvatskoj. 0d 2008. godine radi kao asistent na Arhitektonskom fakultetu u Splitu a od 2014. kao gostujući nastavnik na katedri za Arhitektonsko projektiranje. Dobitnik je druge nagrade Salona arhitekture 2006. godine sa R. Šilje za novi pristup arhitektonskim praksama za projekt Građevinskog fakulteta u Osijeku i druge nagrade 2009. godine sa Mirandom Veljačić za Projekt revitalizacije Doma mladih koji je izlagan je na izložbama u New Yorku, Rimu i Montpellieru. Svoje arhitektonske i umjetničke projekte zajedno sa Mirandom Veljačić izlagao je na nizu domaćih i međunarodnih izložbi. Od 2014. zaposlen je kao programski voditelj organizacije.

 

 

Prezentacije

Prezentacija knjige "Sguardi Incrociati/Crossing Sightlines - Atlante Adriatico"

autori: Prof. Lorenzo Pignatti, Phd Stefania Gruosso

Prezentacija arhitektonskog casopisa 'DOMUS' - Nicola di Battista

Nicola Di Battista, (Teramo, 1953.), diplomirao je arhitekturu u Rimu 1985. godine. Tijekom studiranja, između 1981. i 1985. godine je radio kao praktikant u studiju Giorgio Grassi u Milanu.

U Rimu 1986. započeo je samostalnu arhitektonsku praksu. Iste godine je osvojio natječaj za kuću-hotel za starije osobe u Giulianova (TE), koji je u svakom pogledu slijedio znanje i iskustva stečena od Giorgia Grassi (objekat koji je tek sada u potpunosti izveden).

Između 1989. i 1994. Godine predavao je u sklopu interancionalnog design studija ‘Napulj, arhitektura i grad' na univerzitetu u Napulju.

Predavao je na Arhitektonskom fakultetu u Rimu i Ascoli Piceno, nakon čega je postao gostujući profesor za predmet Arhitektonske kompozicije na Tehničkom Fakultetu u Zürichu (ETH), 1997-1999. Trenutno predaje na Arhitektonskim fakultetima u Rimu i Ascoli Piceno. Izlagao je svoje arhitektonske radove na ETH-u u Zurich 1998. godine i A.A.M. galeriji u Rimu 1999. godine.

Uz arhitektonsku praksu, učestvovao je i na mnogobrojnim konferencijama u Italiji i inozemstvu.