.

NAZIV RADA:

Telearhitektura

Ime i prezime: Vanda Trifunović

Država: Hrvatska

Grad:  Split

 

Kratka biografija:

Rođena u Splitu, završila arhitekturu i urbanizam na AF Zagreb, radila u arhitektonskim uredima (Studio UP, Helena Paver Njirić) u Zagrebu, Rijeci i Splitu te sudjelovala na različitim arhitektonskim fotografskim radionicama i izložbama. Radi i biva i dalje.

Opis rada

Globalizacija dostupnosti, točnije, virtualizacija života i masovna konekcija, nije iznjedrila intersekciju, priznavanje tj. uvažavanje i inkluziju različitosti u povratno heterogeni telos već upravo suprotno, nesvrhovit nasilni i (prividno odabrani) nametnuti, uniformizam. Uniformizam i ostale posljedice globalizacije u početku možda nisu bile predvidive ili su pak ignorirane u zamecima kao poželjna strukturalizacija olakšavanja lagodnog bivanja, probavljivog i prihvatljivog za sva društvena stanja. Fizički prostor je neizbježna refleksija tih stanja (nužno je virtualan) te time onemogućava da održimo iluziju, privid, željnu sliku prezentacije koja može funkcionirati u odvojenoj virtualnoj sferi samo- privida. Otkrivanje ukidanja, tj. redefinicije pojmova kao što su događaj, prostor, novina, promjena, aktivnost, prisutnost, informacija, predstavlja novu ulogu arhitekture i kontekst unutar kojeg izrasta ili kojeg pak gradi. U traženoj budućnosti nema dekonstrukcije i razlaganja da bi se novo značenje sastavilo, već samo se javlja kompozicijska konstrukcija (hipertrofiranje, simplificiranje itd.) uz svjesnost kako je bivanje u prostoru titravi skup grupacija virtualnosti, nefiksiranih opni i veziva, koje omogućuju da s Drugima tvore Druge moguće konfiguracije.

Ovim radom se uvodi pojam TELEARHITEKTURE kroz teoretski opis i grafičke materijale sa svrhom približavanja tj. anticipiranja sada-prostora. Sastavljen je kroz knjizicu (1/6), plakate (2-3/6) te pokretne slike (4-5-6/6).