.

NAZIV RADA:

Kocka je bačena

Tim: utop/ljen/isti

Ime i prezime: Katarina Šijačić i Nenad Pavlović

Država: Srbija

Grad:  Novi Sad

 

Kratka biografija:

Studenti treće godine arhitekture na Fakultetu tehničkih nauka, bivši članovi I jedni od osnivača udruženja za kreativno angažovanje mladih Dom b-612. Nakon tri godine osvešćivanja činjenice da im se interesovanja podudaraju, odlučuju se da svoje prijateljstvo učvrste i profesionalnom saradnjom. Afiniteti lepše polovine tima ka produkciji i performativnim umetnostima, i ambicije mladog gospodina ka inovativnoj i utopijskoj arhitekturi, idealno su korespondirale u ovom procesu saradnje i rezultovale intrigantnim poduhvatom.

Opis rada

 

Iza merljivog, empirijskog prostora - odnosno uobičajenog psihološkog doživljaja postoji apsolutni prostor koji je beskonačan. Pojam apsolutnog prostora zamišljen je i predstavljen kao kontinuirani niz modula - kocke ivica 3.3333..., koji ređajući se jedan za drugim stvaraju neprekidni i univerzalni tok u kojem se sve zbiva.

Ako uzmemo u obzir pretpostavku da je prostor uspostavljen ljudskim aktivnostima, ulaskom u modul beskonačnog i svojim daljim kretanjem jedino čovek utiče na širenje njegovih granica - izaziva umnožavanje modula.

Očigledna je međusobna uslovljenost prostora, vremena, i materije. Promišljajući ih ponaosob, svrstavajući u zasebne kategorije percepcija se menja. Pri odsustvu svetla vreme postaje nemerljivo i u takvim uslovima je pojam vremena irelevantan.