ARCHIPRIX INTERNATIONAL/ARCHIPRIX BALKAN

Svake dvije godine Archiprix International predstavlja najbolje svjetske diplomske projekte na području arhitekture, urbanog dizajna i landscape arhitekture. Arhitektonske skole i univerziteti diljem svijeta su pozvani da sudjeluju sa odabirom i podnošenjem svojih najboljih diplomskih radova.
Archiprix International predstavlja najvecu prezentacija diplomskih radova na svjetskom nivou te nudi uvid u aktuelne trendove u dizajnu, obrazovanju i na globalnoj razini u arhitekturi općenito.

Inicijativa reflektira brze promjene u međunarodnim zbivanjima u dizajnerskim disciplinama. U zadnjem desetljeću je vidan eksplozivan rast u mjerilu međunarodnog kontakta, što je rezultiralo prosirenju world-wide-a širom svijeta. Radius posla se kod sve većeg broja dizajnera prosirio na inostranstvo, stručni časopisi objavljuju na siroj međunarodnoj sceni, a programi fakulteteta postaju sve više i više međunarodno orijentisani. Archiprix reflektira svjetske trendove u arhitekturi, urbanizmu i landscape arhitekturi te doprinosi boljem kontaktu i okupljanju dizajnera.

U sklopu ove inicijative je formiran i Archiprix Balkan koji ima za cilj da formira stimulira razmjenu znanja mladih arhitekata na prostorima Balkana. Aktualna i bliska tematika na ovim prostorima treba i da ojaca strucnu diskusiju te pomogne boljem razumjevanju problematike.
10 selektiranih radova ucestvuje na ovoj izlozbi sa idejom da se na predstojecim danima arhitekture u organizaciji ORISA 2017 proglasi najbolji rad.

Na ovoj izlozbi uz selektirane radove Archiprix Balkana su prikazani i pobjednicki radovi iz Ahmedabada 2017


Archiprix International je inicijativa Archiprix fondacije, koja je neprofitna organizacija i posjeduje sva prava (uključujući prava intelektualnog vlasništva) na Archiprix International. Ovu fundaciju je omogucila suradnja priznatih škola arhitektonskih obrazovanja, urbanog dizajna i landscape arhitekture iz Delftu, Eindhovenu, Wageningenu, Amsterdamu, Arnhemu, Groningenu, Mastrihtu, Roterdamu, Tilburgu.

 

Henk van der Veen je diplomirao na T.U. Delft i direktor je Archiprix nagrade. Archiprix je osnovan u Nizozemskoj 1979. godine kao platforma za talentirane diplomce iz polja arhitekture, urbanizma i pejzažne arhitekture, da istakne njihove kreativne talente.

Godine 2001. Rotterdam je bio kulturni centar Evrope i Archiprix je odlučio da se proširi internacionalno. To se ispostavilo kao vrlo uspješna praksa, te su uslijedili međunarodno bijenalno održavanje Archiprix-a. Događaj je putovao svijetom preko Istanbula (2003.), Glasgow (2005), Shangai (2007), Montevideo (2009), Cambridge/USA (2011), Moskva (2013), Španija (2015) i Ahmedabad (2017). U promociji Archiprix International-a potiču se nacionalne/regionalne incijative. Povezanost se širi: Archiprix Nizozemska (1979.), Turska (1996.), Italija (2008.), Čile (2013.), Portugal (2013.), Centralna Evropa (2013.), Španija (2015.), Indija (2017.), Njemačka (2017.) i naravno Balkan (2017.).

Saša Rađenović

Saša Radenovic (1970.) osnovao je Architectuurstudio Radenovic u Amsterdamu 2012. godine. Nakon stečene diplome na Academy of Architecture Amsterdam radio je na različitim projektima, od urbanog planiranja, stambenih objekata do privatnih kuća i enterijera.
Architectuurstudio trenutno najviše ulaže u istraživanja i projekte koji podjednako služe arhitektonskim i javnim prostorima u gradovima. Studio istražuje nove načine za organizaciju ideja i integriše, kako programske tako i funkcionalne zahtjeve prostornog okruženja. Kontekst, historija i ljudi koji žive u prostoru igraju centralnu ulogu u projektima.
Saša Radenovic je također predavač na Academy of Architecture u Amsterdamu i koordinator za Archiprix Balkan kao dio Archiprix International.

ARCHIPRIX BALKAN 2017

AB01. ALBANIA | KASHAR, TIRANA
1. PASKUQAN AREA IN TIRANA AS OSMOTIC BARRIER for sustainable activities
POLIS University of Architecture and Design Tutor(s): Antonino Di Raimo
Romir Mazari romirmazari@gmail.com


AB02. BOSNIA AND HERZEGOVINA , SARAJEVO
2. URBAN TRANSFORMATION OF HISTORICAL SITE IN JAJCE
University of Sarajevo Arhitektonski Fakultet Tutor(s): Jasenka Čakarić
Katarina Bošnjak katarina.bos@hotmail.com


AB03. CROATIA , ZAGREB
3. A HOUSE FOR PUMPKINS, GOATS AND PEOPLE The new Croatian Zagorje countryside
University of Zagreb Faculty of Architecture Tutor(s): Ivana Ergić
Mario Kralj mario.kralj990@gmail.com www.instagram.com/_biro_/

4. CONCEPTUAL PROJECT - CITY OF RIJEKA WATERFRONT LANDSCAPE DESIGN
University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Ornamental Plants, Landscape Architecture and Garden Art Tutor(s): Branka Aničić, Iva Rechner Dika, Stanko Stergaršek, Petra Pereković
Nikolina Malbaša nina.malbasa@gmail.com

AB04. KOSOVO, PRISTINA
5. CONTEMPORARY DESIGN WITH TRADITIONAL IDENTITY Past and future meets in present
University of Pristina Civil Engineering and Architecture Tutor(s): Flamur Doli, Violeta Nushi, Fatos Pllana
Fatos Shabani lefatosier@gmail.com

AB05. MACEDONIA, SKOPJE
6. Winery with additional program in active vineyard region in the Municipality of Vevchani
University SS. Kiril and Metodij Faculty of Architecture Tutor(s): Radevski Aleksandar
Mario Batkoski mario_vev@hotmail.com
AB06. MONTENEGRO, PODGORICA

7. UTOPIAN VISION OF THE CITY Utopijska vizija grada
University of Montenegro Faculty of Architecture Tutor(s): Svetislav G.Popović
Miloš Đikanović milos_djikanovic@yahoo.com

AB07. SERBIA, BELGRADE
8. ALTERNATIVE POSSIBILITIES FOR THE DEVELOPMENT OF SLAVIJA SQUARE Mnemonic Media Center
University of Belgrade Faculty of Architecture Tutor(s): Djordje Stojanovic, Nemanja Kordic, Milica Vujovic, Nikola Krajnovic
Milica Dukic milizzza@gmail.com http://mzzz-a.tumblr.com/

AB08. SLOVENIA, LJUBLJANA
9. ECOREMEDIATION MEASURES IN THE DESIGN OF VELENJE LAKE LANDSCAPE
University of Ljubljana Biotechnical faculty, Department of Landscape Architecture Tutor(s): Ana Kučan
Lucija Pečovnik pecovnik.lucija@gmail.com

10. TWO-LEVEL TRUCK TERMINAL IN THE PORT OF KOPER

University of Ljubljana Faculty of Architecture Tutor(s): Lucija Ažman Momirski, Vojko Kilar
Jure Šuštar sustar.jure@gmail.com