.

DA KONKURS - REZULTATI

Ove godine tema Dana arhitekture je Prostor slobode, te su ovogodišnji kurator - arhitekta Dinko Peračić I Dani arhitekture pozvali studente I mlade arhitekte da ponude svoja rješenja I ideje za jedinstven sarajevski prostor slobode – bob I sankašku stazu na Trebeviću.

*Raspis konkursa i pojasnjenje teme konkursa mozete pogledati ovdje.

Staza za bob I sankanje izgrađena je u okviru priprema za Zimske olimpijske igre koje su se 1984.g. održale u Sarajevu.. Nakon Olimpijskih igara, staza je korištena za takmičenja u sklopu Svjetskog kupa. Naknadnom podjelom staze na tri dijela, koji se mogu neovisno koristiti, objekat je prilagođen i za potrebe svakodnevnog sankanja.

Gotovo dvije decenije ovo područje imalo je reputaciju ničije zemlje, ekscesnog prostora izvan nadležnosti. Upravo u ovom kontekstu nastaju alternativni načini korištenja bob staze - najprije iscrtavanje grafita. Danas je ona popularno mjesto šetanja, trčanja, fotografisanja, ekstremnih sportova kao down-hill biciklizma. Sve ovo stazu je učinilo neformalnim simbolom postapokaliptičnog stanja i popularnom slikom na društvenim mrežama.     

Na internacionalni konkurs  Dana arhitekture stiglo je 35 radova iz 11 zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija, Makedonija, Austrija, Nizozemska, Italija, Šanija, UK). Ovaj podatak govori da su značaj ovog prostora prepoznali student I mladi profesionalci ne samo iz regije, već i daleko dalje.

Stručni žiri, u čijem sastavu su Dinko Peračić - kurator Dana, Katarina Bošnjak ispred organizacije Lift-prostorne inicijative, te Kenan Vatrenjak iz Filter arhitektura i Marija SImović iz Studio Simović, među prijavljenim radovima odabrali su 7 najboljih radova. Autori radova pozvani su da se priduže na Danima arhitekture u maju, te u okviru programa Pecha kuche predstave svoje radove.  Svim učesnicima će biti obezbijeđen smještaj u Sarajevu i ulaznice za sve događaje u okviru Dana arhitekture 2018.  Nakon prezentacija svih radova, stručni žiri I publika odabrati će pobjednički rad!

Odabrani radovi su:

  1.    FREESPACE – tim Konntra (Silvija Shaleva, Mirijana Lozanovska, Erik Jurišević);Skoplje,Makedonija
  2.    NOVA TOPOGRAFIJA - Mačkić Tijana, Nešić Marina, Novaković Bogdan;Beograd, Srbija - NAGRAĐENI RAD
  3.    TREBEVIĆ SE VRAĆA KUĆI - Ante Grbić i Hana Paleka; Split, Hrvatska
  4.    O:TVORENO U PROSTORU SLOBODE - Stefan Radoševic, Luka Višnjic, Lazar Stanojčić, Majda Ranitović;Srbija
  5.    MEĐUKORAK - Nedim Hodžić, Tarik Veledar, Selma Vila; Sarajevo, BiH
  6.    RES NULLIUS, RES COMMUNIS - Richard Lee Peragine; Bologna, Italija
  7.    CVJETNJAK - Matija Kraljić; Zagreb, Hrvatska.

Svi pristigli radovi su objavljeni na web stranici Dana arhitekture i društvenim mrežama, te prikazani na izložbi u programu Dana arhitekture 2018.

Nakon prezentacije najboljih radova 24.5.  u okviru programa Pecha kucha DA, odabran je najbolji rad :

NOVA TOPOGRAFIJA - Mačkić Tijana, Nešić Marina, Novaković Bogdan;Beograd, Srbija - NAGRAĐENI RAD

PRISTIGLI RADOVI: