RADIONICA "PROMIŠLJANJE PARADIGMI"

U sklopu Dana arhitekture 2019 održati će se radionica bod nazivom “Promišljanje paradigmi”. Na radionice će učestvovati 7 najboljih timova iz 6 zemalja, koji su odabrani na konkursu Bauhaus 100, arhitektosnko-urbanistički konkurs za trg sa vidikovcem u sarajevskom naselju  Ciglane. Dobijeni radovi nude specifična rješenja I odgovaraju na izazove socijalne održivosti,  eksperimentalne upotrebe prostora I davanju novih vrijednosti  u postojeći ambijent.
Radionica će se fokusirati na danajšnje izazove pametnog urbanog planiranja I integriranog dizajana, a kroz prizmu obilježavanja 100 godina od osnivanja jedne od najznačajnih škola arhitekture i primijenjene umjetnosti u svijet "Bauhaus". Šta je danas fokus I paradigma arhitektonski škola?  Koje su ključne teme arhitektonskog obrazovanja danas? I koliko možemo uticati na stvaranje zdravih I odživih gradova? Ovo su neka od pitanja kojima ćemo se baviti na radionici I kroz konkretnu  lokaciju pokušati dati odgovore. Radionicu će kordinirati stručni arhitekti iz BiH, Slovenije I Norveške.

Radionica je organizovana uz podršku Goethe instituta, Općine Centar Sarajevo, Asocijacije arhitekata BiH, Evropske unije i Info centra Evropske unije u BiH.

Lokacija: Historijski muzej Bosne i Hercegovine

Datum: 06.06. 2019., 15.00-17.00h

DA2019
Dječija radioica - “Moj muzej”, promišljanje muzeja iz dječije perspektive

 

Dob djece: 6 do 12 godina
Vrijeme održavanja: 6. JUNI 2019. godine, početak u 18:30 h do 20:30
Lokacija: Historijski muzej BiH

U sklopu Dana arhitekture 2019 održati će se radionica za djecu pod nazivom “Moj muzej”, promišljanje muzeja iz dječije perspektive. Na radionice će učestvovati djeca od 6 do 12 godina, koja će dobiti priliku da na kreativan način izraze svoju viziju muzejskog ambijenta na primjeru postojećeg Historijskog muzeja, a kroz prizmu obilježavanja 100 godina od osnivanja jedne od najznačajnih škola arhitekture i primijenjene umjetnosti u svijetu "Bauhaus". Radionicu će kordinirati stručni tim Dana arhitekture, te studenti arhitekture uz vodstvo arhitektice Senke Ibrišimbegović. Rezultati radionice će biti prikazani u vidu izložbe u Meeting Pointu na zatvaranju Dana Arhitekture 2019.