Video mapping 

Projekcijski mapping, poznatiji kao video mapping je tehnologija koja koristi objekte, najčešće nepravilnog oblika kao ekran (display) na kojem se prikazuje video projekcija. Objekti mogu da budu kompleksne industrijske zgrade ili kazališne pozornice. Korištenjem specijalizovanog dvodimenzionalnog ili trodimenzionalnog softvera objekti se prostorno mapiraju putem virtualnog programa koji oponaša stvarno okruženje koje se na njega projicira.

Projekat Video mapping je započeo 2015. godine projekcijom na fasadi Historijskog Muzeja u Sarajevu. Partneri u projektu su : LIFT- PROSTORNE INICIJATIVE, Blow Up, Walter i Billain. Za 10 Dane arhitekture odabrali smo zgradu Zemaljskog muzeja BiH. Na fasadi muzeja Video mapping će se projecirati 17.05. u 20.30h.

Zemaljski Muzej Bosna i Hercegovine - je najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1. februara 1888. godine, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. Arhitekta Karlo Paržik je uradio projekt za zgradu muzeja, koja se sastoji od četiri zasebna paviljona, međusobno povezana terasama, sa unutrašnjim atrijem gdje je smještena botanička bašta. Zgrada je rađena u neorenesansnom stilu. Interesantno je da je to jedina zgrada muzeja u jugoistočnoj Evropi koja je namjenski građena za tu svrhu.

Kompanija Walter iz Sarajeva već 6 godina radi na razvoju i implementaciji BIM tehnologija (software & product development), kreiranju BIM modela, digitizaciji objekta različitih namjena i projektovanju u skladu sa najvećim svjetskim standardima. U saradnji sa Danima Arhitekture, Walter aktivno učestvuje u takozvanom 'BIM mapiranju' grada Sarajeva, te pro-bono, korak po korak, historijske objekte pretvara u BIM modele, kakve posjeduje većina svjetskih metropola. Ove godine na Danima Arhitekture predstavlja model Zemaljskog Muzeja BiH koji će biti korišten u svrhu videomapinga. 

3D modeli kulturne baštine postali su predmetom velikog interesa posljednjih godina u svijetu. Osim što potiču njihov daljinji  razvoj, digitalni informacijski modeli razvijaju se u svrhu prezentacija, analiza i arhiviranja dokumentacije kulturne baštine. 

Modeliranje istorijskih građevina za digitizaciju i dokumentaciju proces je spajanja prostornih podataka koji se transformišu u strukturirani parametarski prikaz. BIM podaci također uključuju aktualne informacije o geometriji koje se mogu razviti kao višedimenzionalni model sa sveobuhvatnim, parametarskim bazama podataka, što uveliko olakšava upravljanje navedenim objektima.

U definiciji, BIM (Building Information Modeling) poboljšan je proces planiranja, projektiranja, izgradnje, rada i održavanja objekta pomoću meta podataka tokom njegovog životnog ciklusa. 

Kroz BIM Model Zemaljskog Muzeja BiH možete prošetati online ukoliko posjetite stranicu: http://a360.co/2q5Dz0D 

 Video mapping iz 2015: