DA KONKURS

Danas živimo u stanju Antropocene. Stanje i prostor koji je uspostavljen ljudskim aktivnostima i globalnim razvojem.
Grad kao centar razvoja i mjesto urbanih promjena prestaje biti jedino mjesto analize, djelovanja, urbanizma i arhitekture.
Globalni svijet se putem svojih različitih politika, ekologija, ekonomija i infrastrukturnih mreža, proširio i međusobno povezao u specifičnu i dosad neviđenu strukturu ruralnog i suburbanog pejzaža, kako na nacionalnoj, međunarodnoj, tako i na kontinentalnoj osnovi.
Unutar takvih odnosa nestaje klasično selo i ruralni razvoj, gradovi gube prepoznatljive oblike, gdje infrastrukture energije i digitalne kulture umrežavaju ljude i teritorij u kontinuiranu arhitekturu.
Moć i kontrola izmješteni su iz lokalnog i fizičkog prostora u virtuelno i nematerijalno. Snažni mediji, ekonomije, BIG data, te njihova moć i uticaj postali su lebdeći i neuhvatljivi.
Komfor, sigurnost, "smart", održivi razvoj i njihova kontrola potpuno su uslovili prostore oko nas. Živimo u prostoru kontinuiranog enterijera.
Unutar takvog stanja i pripadajućeg prostora, postavlja se pitanje kako živimo i kako radimo? Kako izgleda prostor dnevnog boravka, prostor rada i prostor zajedništva i komunikacije?
Napišite, uslikajte, snimite, montirajte, režirajte, nacrtajte, oblikujte, izmodelirajte nam svoje viđenje sadašnjosti i budućnosti. Prošlost nas ne zanima!!!

Na objavljeni konkurs koji je otvorenog tipa, internacionalni, pravo prijave imali su studenti i mladi  do 35 godina starosti (arhitekte, dizajneri, multimedijalni umjetnici, fotografi...). Na našu adresu stiglo je 28 radova iz 8 različitih zemalja. Svi pristigli radovi učestvovati će i na izložbi u sklopu Dana arhitekture.

Stručni žiri u sastavu: Idis Turato, Tadaj Glažar, Ana Dana Beoš i Gorica Mehić, odabrao je 8 najboljih radova, čiji autori će radove prezentovati na Pecha Kuchi, 18.05. u okviru Dana arhitekture 2017. Prema odluci stručnog žirija, nagrađeni radovi su:

1. Prošlost nas ne zanima, autor: Dragan Strunjaš / Srbija
2. Villa Roza, autorica: Lana Stojićević / Hrvatska
3. A-casa, autori: Alexandra Berdan, Adriana Gheorghiescu, Tiberiu Teodor-Stanciu, Oana Codru, Ramona Costea, Oana Frunză / Rumunija
4. Bad terri(s)tories, autorica: Nataša Janković / Srbija
5. Telearhitektura, autorica: Vanda Trifunović / Hrvatska
6. Haliç Tersanesi, autorica: Zerina Džubur /Austrija
7. Paleotopija 2016, autor: Filip Pračić / Hrvatska
8. Piramide u Gizi, autori: Bruno Lang-Kosič, Iva Mandurić, Lea Mioković, Vili Rakita / Hrvatska