.

NAZIV RADA:

NOVA TOPOGRFIJA

Ime i prezime: Mackic Tijana, Nešic Marina, Novakovic Bogdan

Država:Srbija

Grad:  Beograd

 

Kratka biografija:

Autorski tim iz Beograda, sastoji se od Nešic Marine, studenta cetvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti, na odseku za dizajn enterijera i nameštaja i studenata cetvrte godine Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Mackic Tijane i Bogdana Novakovica. Projekat Prostora slobode predstavlja naš prvi zajednicki rad.

Opis rada

NOVA TOPOGRFIJA       

      

Istraživanje pojma slobodnog prostora u oblikovnom i programskom smislu zasniva se na mimikriji arhetipa slobodnog prostora: pejzaža.

Ideja se razraduje kroz formiranje ‘’novog sloja’’ topografije koja služi kao sredstvo za citanje predela.

Jaka linijska struktura povlaci sa sobom zadržavanje osnovne funkcije kao prostora za ekstremne sportove, dok je topografjia formirana od opne, zategnute nad betonskom strukturom. Sama ideja projekta je potpuno prepuštanje duhu prostora formiranog prepletanjem betonske strukture i prirode.

Formiranjem celina u odnosu na prirodu staze, nagoveštene su odredene funkcije prostora: formiranje vidikovca na najvišoj tacki – pocetku staze; prepuštanje preko prostora tribina, još jedan sloj gledališta; formiranje prostora za odmor; odmarališta i gledališta za moguce festivale; prolaz kroz šumu iz potpuno drukcije perspektive i skejt park formiran na prostranom podrucju pri kraju staze. Projekat je moguce istraživati spolja i iznutra pomocu dualne opne; u odnosu na prirodnost materijala / mreže, po kojoj je omoguceno penjanje. Takode, tacke su formirane tako da ih je moguce lako natkriti, time formirajuci zajednicki kamp ili prostor za manifestacije.

Prednost strukture se nalazi u mogucnosti za dualno korišcenje, laku manipulaciju oblika i okvira projekta, kao i formiranje slobodnog prostora za odmor i prostora slobode za istraživanje.

 

GRAFICKI PRILOZI: