.

NAZIV RADA:

TREBEVIĆ BOBSLED AS A PLATFORM FOR CREATING NEW MEMORIES

Ime i prezime: Sanela Dizdar

Država: Bosna i Hercegovina

Grad:  Sarajevo

 

Kratka biografija:

 

Sanela Dizdar

about me: curious, imaginative, energized, quick learner, analyticall, pragmatic, organized, reliable

1990-birth

2005-2009: Druga gimnazija,Sarajevo

2009-2013-bachelor of architecture, University of Sarajevo

2013-2015: Master of architecture, University of Sarajevo

january-december 2016 - Intern architect, NPA Studio

Trenutno zaposlena u Asocijaciji arhitekata u BiH.

 

Opis rada

TREBEVIĆ BOBSLED AS A PLATFORM FOR CREATING NEW MEMORIES.Za potrebe 14. zimskih olimpijskih igara na Trebeviću je napravljena bob staza koja je služila za takmičanje u bobu dvosjedu, četverosjedu i sankanju. U ratu većim dijelom uništena, fotografije devastirane olimpijske bob-staze na Trebeviću sve se češće nalaze na svjetskim portalima, blogovima u kategoriji najljepših napuštenih lokacija u svijetu.

Ovaj najzahtjevniji i najskuplji projekat ZOI u Sarajevu, vrijedan 35 miliona dolara danas je betonsko korito, koje je na nekoliko mjesta pretvoreno u puškarnice. Međutim, iako zapuštena i ruševna, bob staza danas doživljava ponovno buđenje i privlači sve veći broj znatiželjnika. Postaje neizostavna u „turističkoj“ ponudi Sarajeva – što najčešće znači da turisti uz upute lokalaca samostalno pronađu put do staze. Uz novootvorenu žičaru pristup je značajno olakšan.

 

Projektni prijedlog kroz 5 koraka ispituje mogućnost oživljavanja ove infrastrukture uz minimalne intervencije u prostoru.

01 starting small - make it visible.

 

U prvoj fazi povećati vizibilitet postojeće strukture. To će značiti čišćenje korita, uklanjanje vegetacije i otpada, markiranje staze.

Osim doslovnog povećan ja vizibiliteta otklanjanjem fizičkih prepreka potrebno je kroz različite kanale, s naglaskom na digitalne medije, raditi na promociji lokaliteta Trebević i bob staze kao neizostavnog djela ponude.

 

2 add value -  attract people.

 

Za one koji žele doživjeti prirodu u udobnosti tu je obližnji hotel i restoran pri zabavnom parku. Za sve one koji uživaju u šetnjama, Trebević još uvijek ne nudi dovoljno. Uvođenjem urbanog namještaja, adekvatne rasvjete već je moguće računati na veći broj korisnika. Na strateški odabranim mjestima omogućiti pristup internetu, a uz prateći mobilijar koji nudi mogućnost punjenja mobitela/laptopa.

Rad u prirodi nije daleko od realnosti. Zapravo udaljen je svega 7 minuta.

 

03 start informing - educate.

 

Ovaj korak se dešava pararelno sa svim prethodnim fazama. Jako bitno je lokalno stanovništvo informisati o kulturno historijskom značaju koji cjelokupni lokalitet Trebevića ima za grad. Informacije na lokalitetu predstaviti kroz niz info panela ili putem alternativnih digitalnih rješenja.

 

04 going bigger - popularization.

 

Organiziranjem serije javnih događaja, prvenstveno sportskih. Trenutačno bob staza je privlačna destinacija za ljubitelje adrenalina. Neizostavna je među ljubiteljima brdskog biciklizma, brdskog trčanja, parkoura, rolanja isl. Ove aktivnosti su trenutno neorganizirane i nisu masovno popraćene već su dio pojedinačnih amaterskih egzibicija. Uz dobru organizaciju nije teško zamisliti takmičenje poput Red Bull Rampage upravo tu. Isto važi za ostale navedene aktivnosti, organizirani događaji, medijski popraćeni će dodatno privući ljude.

 

Varijantu ljetne bob staze namjenjene rekreativcima moguće je realizovati, po ugledu na primjere širom svijeta (francuske Aple). Riječ je o konstrukciji koja je tobogan. Isti je moguće privremeno postaviti, u ljetnoj sezoni,  na prvom početnom segmentu bob staze, koji predstavlja najblaži dio. S krajem sezone isti je moguće lako ukloniti.

 

05 regional recognized event.

 

Aktivacija bob staze kroz niz manjih organiziranih događaja u konačnici otvara mogućnost za organizaciju događaja većih razmjera koji može postati prepoznatljivost na nivou grada. Projektni prijedlog jeste ljetni muzički festival. Grad Sarajevo trenutno je u ozbiljnom deficitu muzičkih događanja. Tome svjedoči nedavno gašenje Mixer House-a, zatim najavljeno gašenje Sarajevo Jazz Festivala.

Uzimajući u obzir snažne kvalitete lokaliteta i identiteta koji već postoji, lokacija bob staze ima sve predispozicije da bude regionalno primjećen festival.

 

Muzika, priroda i duhovi olimpijske prošlosti. 

GRAFICKI PRILOZI: