.

NAZIV RADA:

NULTA KOCKA

Ime i prezime: Ana Marasović / Lana Josipović / Lea Petranović

Država:Hrvatska

Grad:  Osijek

 

Kratka biografija:

Ana Marasović rođena 27. srpnja 1994. u Šibeniku, Hrvatska. Završena gimnazija Antuna Vrančića u Šibeniku, prirodoslovno – matematički smjer.

Lana Josipović rođena 12. listopada 1997. u Zagrebu, Hrvatska. Završena XI. gimnazija u Zagrebu, opći smjer.

Lea Petranović rođena 15. srpnja 1997. u Rijeci, Hrvatska. Završena Prva sušačka hrvtaska gimnazija u Rijeci, opći smjer.

Studentice druge godine arhitekture i urbanizma na Građevinskom fakultetu u Osijeku.NULTA KOCKA

Promatrajući prostor bob i sanjkaške staze na Trebeviću uvidjeli smo kvalitetu tog prostora i načina na koji se do sada koristi. Ideja rješenja je valorizacija postojećeg stanja te intervencija koja bi ga obogatila i proširila. Pokušali smo biti dosljedni načinu dosadašnjeg korištenja, ne oduzimajući korisnicima prostor za rekreaciju i slobodu izražavanja.

Osmišljeni prostor je u svakom smislu riječi slobodan, od oblikovanja do načina korištenja. Volumenom je jasno definirana kocka, ali istanjenim elementima i prošupljenosti uklanjaju se granice vani i ne-vani. Dinamika i protočnost koji se odvijaju unutar definiranog prostora pozivaju na slobodno korištenje i istraživanje. Namjena koja nije jasno definirana daje fleksibilnost raznolikog korištenja, od igranja i istraživanja do odmaranja i razgledavanja.

Zamišljeni volumeni su dvije jedinice  koje se ponavljaju po dužini staze, svaka po tri puta. Sve jedinice se nalaze iznad staze i imaju pristup s obje strane. Oba modula su jednakih vanjskih dimenzija, kocka stranice a x a x a i istog pravilnog rastera kojeg čine stupovi i grede, a razlikuju se po sadržaju.

Prvi modul sadrži dvije razine, a vertikalna komunikacija se odvija preko stubišta te manjeg i većeg tobogana.

Drugi modul je koncipiran kao trodimenzionalni labirint gdje je na zadnjoj etaži mjesto zadržavanja i razgledavanja.

Naziv „Nulta kocka“ se referira na sam volumen jedinica, ali i njihovu postojanost i sadržajnost, prostor koji je definiran, ali i nije. 

GRAFICKI PRILOZI: