.

NAZIV RADA:

RASKRSNICA KOJA POVEZUJE

Ime i prezime: Dajana Papaz i Milica Borić

Država: Bosna i Hercegovina

Grad:  Banja Luka

 

Kratka biografija:

Naziv tima:MDuo - (Dajana Papaz i Milica Borić)

Status: Studenti, Univerzitet u Banjoj Luci, RS, BiH, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Banja Luka

Studij: Оsnovne studije
Studijski program:   Arhitektura

Kratka biografija:

Dajana Papaz, rođena 28.06.1995., student četvrte godine arhitektonskog fakulteta (AGGF, Banja Luka).

Prosjek ocjena: 9,56

PRAKSA/RADNO ISKUSTVO

2016 – danasArhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Banja Luka, Student demonstrator

2017 „IAESTE” studentska stručna praska, Тunis, firmа „Archispirit“, Idejni arhitektonski i urbanistički projekti, izvođački projekti, izrada 3D modela i dizajn

IZLOŽBE

Novembar 2017 Izložba na 26. Međunarodnom salonu urbanizma Niš

Novembar 2016Izložba na 25. Međunarodnom salonu urbanizma Sremska Mitrovica

Оktobar 2015 Studentska izložba Skicoput Banja Luka

RADIONICE/КОNGRESI

Oktobar 2017 АSК (Arhitektonski studentski kongres) 2017 Niš

Оktobar 2017 Radionica Arhitektura, nabijena zemlja i participativni dizajn u izgradnji mira u Prijedoru

Аvgust 2015 Ljetnja škola arhitekture Evolutionary algorithm in energy design Banja Luka

NAGRADE I PRIZNANJA

Februar 2018 Prva nagrada osvojena na internom studentskom konkursu „Galerija na otvorenom“ za izradu idejnog i izvođačkog projekta, uređenja izložbenog prostora fabrike Bepro, Laktaši

Februar 2017 Prva nagrada osvojena na internom studentskom konkursu za uređenje bašte, izrada idejnog rješenja i realizacija

Novembar 2016  Nagrada u kategoriji studentskih radova za rad „Pejzaž spontanosti“ idejni urbanistički i arhitektonski projekat vrtića u Banjaluci

Kratka biografija:

Milica Borić, rođena 16.07.1995., student četvrte godine arhitektonskog fakulteta (AGGF, Banja Luka).

Prosjek ocjena: 9,02

PRAKSA/RADNO ISKUSTVO

2017 – danas Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, Banja Luka, Student demonstrator

2017/2018 -izrada 3D modela tokom volontiranja u salonu keramike „Leo Gres“

IZLOŽBE

Novembar 2016 Izložba na 26. Međunarodnom salonu urbanizma Niš

Оktobar 2015 Studentska izložba Skicoput Banja Luka

RADIONICE/КОNGRESI

Оktobar 2017 Radionica Arhitektura, nabijena zemlja i participativni dizajn u izgradnji mira u Prijedoru

NAGRADE I PRIZNANJA

Februar 2018 Prva nagrada osvojena na internom studentskom konkursu „Galerija na otvorenom“ za izradu idejnog i izvođačkog projekta, uređenja izložbenog prostora fabrike Bepro, Laktaši

Februar 2017 Prva nagrada osvojena na internom studentskom konkursu za uređenje bašte, izrada idejnog rješenja i realizacija

Opis rada

NAZIV PROJEKTA: RASKRSNICA KOJA POVEZUJE

OPIS:

Inspirisani Sarajevom i njegovom okolinom kao središtem regiona, nekadašnjim središtem bivše Jugoslavije, te gradom koji je ugostio Olimpijske igre 1984. godine, povezali smo aktivnosti na bob stazi na način da se susreću i razilaze na „TRG-u“.

Ideja je da tri segmenta nekadašnje staze, koja postoje danas, budu podjeljena u tri različite grupacije kao AVANTURIZAM, MUZIČKA SCENA i LIKOVNA KOLONIJA. Ova tri pojma se susreću na određenim tačkama i tu nastaje događaj koji se duž staze prostire i daje joj novi duh.

Nova pokretačka snaga koju unosimo u prostor odlikuje se POKRETOM kao glavnom karakteristikom. Ovo nije statičan prostor. Ovaj prostor se ne smije zaboraviti. Ovo je RITAM koji cjelokupnom regionu može i hoće dati energiju koja ne stoji u mjestu.

Minimalnim intervencijama u prostoru, a prije svega DOGAĐAJEM prostor dobija epitet neprolaznosti.

Prvi dio staze se može koristiti kao žičara, poligon za mountain-biking, skejt, rolere, ljuljaške i mreže koje će korisnici prilagoditi sebi i uživati ušuškani u miris borove šume koja je jedinstvena i svojstvena samo jednom TREBEVIĆU.

Izuzetan akustički potencijal staze, koja svojim organskim oblikom i „kanalom“ doprema zvuk sa jednog dijela na drugi kao da je struktura ozvučena, pruža opciju djelovanja muzičkih performansa gdje se različiti instrumenti i žanrovi muzike mogu uklopiti. Na ovaj način ostavlja se i plesni podijum gdje se korisnici mogu linearno kretati, a publika je uvijek dobrodošla da se pridruži ili samo uživa u pogledu i zvuku.

SVJETLOST. OSVJETLJENJE. Vertikalno osvjetljena struktura omogućava vidljivost staze tokom noći i u isto vrijeme pravi romantičnu atmosferu koja u ljetnim noćima ostavlja pečat i na domoroca i na turistu. Opijeni mirisom borova, zvjezdanim nebom i organskom uklopljenošću u prirodnu okolinu, korisnici mogu uživati u lineranom parku koji se proteže dužinom od skoro 2km.

Na takozvanim TRGOVIMA, ideja je da se povežu aktivnosti i „UHVATE ISTI KORAK“ igrajući u ritmu i gledajući na Sarajevo kao grad budućnosti koji ne stoji u mjestu i koji prevazilazi raskorak između prošlosti i budućnosti.

LIKOVNA KOLONIJA kao treći segment ima zadatak da oplemeni betonske zidove slikama i da kulturni pečat, ali i da naglas istorijsku pozadinu, koja će da podsjeti odnosno nauči posjetioca šta znači ova staza, šta i gdje je Sarajevo i koliko je važna ova struktura za ovaj grad, za njegovo stanovništo i za podsticaj zdravog života.

MI VEĆ IMAMO BOGATSTVO. Ono postoji, velikim dijelom je već iskorišteno, a velikim dijelom i nepoznato. Djeca budućnosti, omladina na kojoj svijet ostaje ima priliku da oživi duh ovog mjesta, da rasplamsa svoju živopisnu maštu i vrati u život ovog BETONSKOG SPAVAČA.

Dok ova betonska struktura spava udobno smještena u zagrljaj borove šume, ni ne sluti da je čeka veliki i važan povratak u živote stanovništa koji će je svakodnevno posjećivati udišući zdravi, planinski vazduh Trebevića i posmatrati Sarajevo, prestonicu različitosti, raskrsnicu koja je oduvijek i koja će zauvijek spajati ISTOK I ZAPAD, u kojoj će se i dalje rađati i živjeti kulturološke različitosti i u gdje će zauvijek živjeti LJUBAV, RASKRNICA KOJA SPAJA.

GRAFICKI PRILOZI: