.

NAZIV RADA:

MAP THE PATH

Ime i prezime: Čavkić Ajla / Jušić Sabina

Država: Bosna i Hercegovina

Grad:  Sarajevo

 

Kratka biografija:

AUTORSKI TIM : Čavkić Ajla / Jušić Sabina
Mjesto i datum rođenja: Bihać  28.06.1993.
                                            Bihać 13.03.1993.

Grad i država stanovanja: Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Kontakt informacije (telefon i email) : 061 / 851 – 925, cavkicajla@gmail.com
                                                                   061/ 582 – 702, sabina.smj@hotmail.com

 

BIOGRAFIJE:

Zovem se Čavkić Ajla. Rođena sam 28.06.1993. godine u Bihaću, gdje sam završila osnovnu školu i Opću gimnaziju „Bihać“. Arhitektonski fakultet u Sarajevu upisujem 2012. godine, gdje 2016. godine stičem zvanje Bachelor inženjer arhitekture.
Iste godine upisujem II ciklus studija arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, gdje se trenutno školujem s ciljem sticanja zvanja Magistar arhitekture.
Učestvovala sam na različitim radionicama i dešavanjima kako na području arhitekture, tako i na različitim poljima umjetnosti. Član sam Asocijacije studenata arhitekture u Sarajevu.


Zovem se Jušić Sabina. Rođena sam 13.03.1993. godine u Bihaću, gdje sam završila osnovnu školu i Opću gimnaziju „Bihać“. Arhitektonski fakultet u Sarajevu upisujem 2012. godine, gdje 2016. godine stičem zvanje Bachelor inženjer arhitekture.
Iste godine upisujem II ciklus studija arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, gdje se trenutno školujem s ciljem sticanja zvanja Magistar arhitekture.
U sklopu školovanja učestvovala sam na različitim dešavanjima na poljima umjetnosti.

Opis rada

Naziv projekta: MAP THE PATH

Prostor Trebevića zajedno sa bob stazom pod uticajem različitih faktora nije u potpunosti uspio ostvariti prvobitnu zamisao prema kojoj je taj prostor trebao biti sportsko - rekreacioni centar, ali je njegova sudbina ipak i neplanski krenula u tom pravcu. Korisnici prostora su sami odredili šta im je potrebno i kakvim aktivnostima ovdje žele da se bave – planinarenje, šetnja, trčanje i rekreacija, biciklizam, kafa u prirodi...
Ponovnom aktivacijom trebevićke žičare ovaj prostor je dodatno dobio na značaju i građani i turisti ga rado koriste, no najveći problem koji ograničava slobodu korisnika su nemapirane i neuređene staze. Posjetioci žele da koriste prostor, ali ne znaju kako, često postavljajući pitanja : „Kojim putem da idem? Gdje se to nalazi? Kako da dođem do...?“, te jednako često ostajući bez odgovora.
Upravo zbog ovog razloga ovaj prostor ostaje samo dijelom iskorišten.
Odgovor na sva postavljena pitanja je određivanje odgovarajućih zona na kojima će se odvijati već pomenute aktivnosti, njihovo povezivanje sa već postojećim stazama (planinarska, biciklistička...) i
mapiranjem na kartama koje mogu biti dostupne online, ili preuzimanjem na samoj lokaciji. Na ovaj način korisnicima se daje sloboda da se kreću, sigurno istražuju i iskuse sve mogućnosti koje ovaj prostor nudi.

GRAFICKI PRILOZI: