.

NAZIV RADA:

TREBEVIĆ se vraća kući

Ime i prezime: Ante Grbić i Hana Paleka

Država: Hrvatska

Grad:  Split

 

Kratka biografija:

Hana Paleka rođena je 25.09.1994. godine u Zadru u Hrvatskoj. Nakon školovanja u srednjoj školi MIOC u Zadru odlazi na studij arhitekture pri Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu. Kraći dio školovanja provela je na Tehničkom sveučilištu u Pragu. Sudjelovala je na nizu internacionalnih studentskih radionica vezanih za struku.Trenutno studira i radi u Splitu.

Ante Grbić rođen je 14.11.1993. godine u Zadru u Hrvatskoj. Srednjoškolsko obrazovanje završio u Tehničkoj školi Zadar, smjer Arhitektonski tehničar. Preddiplomski studij arhitekture završio na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu te nakon toga upisao Diplomski studij arhitekture i urbanizma na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

Opis rada

TREBEVIĆ se vraća kući

 

P L A N   P U T A

1_PUKOTINE

2_SADRŽAJ

3_IZBOR

4_DOM

Tražeći prostor slobode tražimo prostor bez granica. Pitanje granica oduvijek je bilo pitanje društva. I bobstaza na Trebeviću je barijera svoje vrste. Kontekstualno, njenim razdvajanjem na više dijelova te postavljanjem atraktivnih sadržaja na mjesta razdvajanja/spajanja formiraju se svojevrsne kopče/pukotine u rutini.

Između njih se formiraju novi putevi stvarajući višestrukost izbora i mogućnost alternativnog kretanja. Ti putevi nisu sporedi, dapače, hijerarhije nema. Svaki od njih dobiva svoj autentičan prizvuk, svoju vlastitu atmosferu ovisnu o prirodi i krajoliku kojim prolazi.

Spajanjem rute staza kao takva po potrebi, npr za vrijeme nekog sportskog natjecanja može funkcionirati u cjelini po cijeloj dužini. Može opet postati granica, ali iz perspektive njenih novih korisnika ona je petlja koja ih spaja.

Raspršivanjem sadržaja (pozornica, street workout, dječje igralište, klizalište, trg, adrenalinski park, sportski tereni,itd) na više razina, uvijek u razgovoru s prirodom, otvaraju se nove vizure a ruta postaje iskoordinirana nizom dinamičnih kadrova poput nekog dugometražnog filma, vožnje na cesti ili pak pronalaska vlastitog mira u sjeni stabala. Naša nova pješačka infrastruktura se javlja na više levela te je istodobno prisutna u zemlji, na tlu i u zraku. Također je obogaćena motivom šatora u vidu manjih objekata, planinskih kućica koje čovjek može definirati funkcijom po želji. Suptilno se izaziva ideja kuće, doma dok staza na Trebeviću postaje manifest ognjištu, potrazi za sredinom i posljedično tomu unutarnjoj slobodi svakog čovjeka.

 

GRAFICKI PRILOZI: