DA2021 
Resuming-Reflecting-Rethinking
17.09. - 19.09. SARAJEVO

U posljednjih nekoliko godina na Danima arhitekture smo prolazili kroz različite teme: Kontinuirani enterijer, Prostori slobode, Promišljanje paradigmi, a 2020. godine trebali smo razgovarati o temi Default by Default. Međutim 2020. godine nastaju sasvim nove okolnosti, uzrokovane virusom Covid-19, gdje svjedočimo potpuno novim odnosima u javnom prostoru, transportu, nagloj i ubrzanoj digitalizaciji, te uvođenju zabrana kretanja, okupljanja. Sve što smo uzimali za garantovano, to više nije…

Nije prvi put u historiji da zarazne bolesti mijenjaju pravila, uvode transformacije i unaprjeđenja. Bolesti poput kuge, kolere ili španske gripe ostavile su trajne tragove i trajno uticale na urbanizam, arhitekturu i dizajn.

Da li će epizoda Covid-19 imati takav utjecaj i u kojoj mjeri, to sa sigurnošću ne možemo znati, ali možemo razgovarati o trenutnim  promjenama i potencijalnim scenarijima. Hiperdigitalizacija, promjene u sistemu edukacije, načinu poslovanja i putovanja su samo neke od najevidentnijih transformacija.

Vrijeme krize gotovo uvijek nosi i nova stajališta. Da li je ovo prilika za ponovno promišljanje arhitekture, urbanizma i dizajna općenito? Da li ovu krizu možemo shvatiti kao priliku za nove pristupe, priliku da napravimo presjek u vlastitom razmišljanju i radu, priliku da testiramo ustaljena stajališta?